14 ago 2013

Fundació del FROG, la nova Cooperativa de Formació de Girona





Ens plau presentar-vos el blog de la nova Cooperativa de Formació a la ciutat de Girona i rodalies, que hem decidit batejar amb el nom de FROG.

La nostra idea neix a finals de l'any 2012 només com a una proposta inspirada en els diversos moviments socials que han nascut a la nostra ciutat, especialment "l'Escudella Solidària". A arrel del 15-M, l'associacionisme ciutadà ha esdevingut el mitjà principal de reivindicació i lluita ciutadana, i associacions com la PAH han aconseguit trencar el mite de què fora de la militància política institucional no és possible aconseguir un canvi des del poble i per al poble, i a la nostra ciutat estem vivint una ebullició de moviments socials sense precedents.

Així doncs, els professors amb valors socials no volem restar aliens a tota aquesta mobilització popular que ens està portant cap a un canvi sense precedents. De fet, la educació està patint una forta crisi, que se suma a la crisi de valors i el desprestigi social de l'ensenyament que ja ve dels anys 90. Les mesures del ministre Wert, amb el beneplàcit del govern català i gironí de CiU, estan desintegrant l'ensenyament públic, universal i gratuït, venent la idea de què és una etapa "superada" (!!!) i intentant fer-nos creure que les seves mesures educatives regressives són una mena d'avenç. Sota l'omnipresent excusa de l'austeritat i explotant diversos tòpics i mites fal·laços sobre l'ensenyament públic estem veient com estan hipotecant el futur dels nostres fills, especialment les classes treballadores, i fent que l'educació poc a poc estigui tornant a esdevenir un privilegi en comptes d'un dret.

Així doncs, a l'estiu del 2013 comencen a impartir-se de la mà d'Enric Cardona Garcia tota una série de classes d'anglès informals a preus molt cooperatius, basats amb la renda dels usuaris, i la iniciativa ha gossat d'un gran èxit i satisfacció per part dels seus beneficiaris. Així doncs, aquest primer experiment fa que ens atrevim a donar un pas més enllà, i a establir formalment el nostre projecte d'ensenyament cooperatiu, parcialment inspirat amb la cooperativa de formació Aurea7, de Manresa.

FROG, tot i que porta molt de temps a dins dels nostres caps i ja mateix està funcionant de manera molt rudimentària, és encara un projecte en panyals. Però FROG no pretèn ser simplement una organització o acadèmia "low-cost", sinó que volem proposar tot un nou model educatiu que trenqui amb el plantejament d'educació tradicional, a on un mestre transmet coneixements de manera unidireccional a un alumne. El nostre projecte es basa en la cooperació entre docents i alumnes, a aprendre tots plegats, i a ajudar-nos mútuament, ja que tothom té alguna cosa a ensenyar.

D'aquesta manera, volem que FROG no només pugui autosostenir-se per mitjà de retribucions econòmiques per part dels seus usuaris, sinó que també existeixi la opció de rebre formació a l'estil "Banc del Temps". Així doncs, un usuari de FROG podrà rebre classes d'anglès, però potser aquest mateix usuari també pot oferir formació de francès o d'informàtica, formació que oferiria de manera proporcional a la què reb.

Així doncs, tot i que encara som un projecte molt primigeni i la nostra labor es realitza en els nostres domicilis particulars, ja mateix volem començar a funcionar seriosament, i convidem a totes i tots els usuaris que desitgin tant formar com ser formats a sumar-se al projecte FROG.

Bon ensenyament, i feliç estiu!

Croac!

.

No hay comentarios:

Publicar un comentario